Hírek

A pálinkafőzés rejtelmei – tippek Bánkról

A Bánki Pálinkaház alapítója, a Vedd a nógrádit! csatlakozott tagja, Szikora Zsolt szerint a pálinkafőzésnél az egyik legfontosabb az, hogy alázattal legyünk a gyümölcs és a pálinka iránt. Jó pálinkát jó minőségű gyümölcsből, jó cefrézéssel, minőségi berendezésekkel lehet készíteni, ezután pedig figyelni kell a megfelelő pihentetésre is – ahogyan azt a Bánki Pálinkaháznál is teszik. Elmondása szerint nem csak az elkészítés, de a fogyasztás mikéntje is fontos, ezért szerinte meg kellene tanítani az embereket a pálinkafogyasztásra. „Ha már odáig eljutunk, hogy a fogyasztók észreveszik a pálinkában a gyümölcsök ízét, illatát, akkor lehet megtanítani őket a következő lépésekre, a gyümölcstermesztésre és a cefrézésre” – fejtette ki Szikora Zsolt. E szellemiségnek megfelelően a Bánki Pálinkaháznál is fogadják mindazokat, akiket érdekel a pálinkafőzés művészete, és szeretnének megismerkedni az egyes lépésekkel – tudtuk meg.

Szikora Zsolt szűkebb hazánkkal kapcsolatban kifejtette: Nógrád megye eddig talán kissé háttérbe szorult, most azonban egyre inkább kezdik felfedezni, megismerni az ország más tájain is, és egyre többen kíváncsiak a megye értékeire. „Van egy hatalmas értékünk, ez a csodálatos hely, ezt pedig ki kell használnunk” – fogalmazott.