Hírek

Helyi termékek tucatjait kínálja a Vedd a nógrádit! webshop

A Vedd a nógrádit! webáruházban október végétől Nógrád megyei termelők több tucat terméke közül válogathatnak majd a vevők. A minőségi, helyi, kézműves termékek iránt érdeklődők most azt is megtudhatják, milyen portékák szerepelnek majd a webshop kínálatában. 

Édes finomságok

A pásztói Veres Jenő nem csak az általa termelt, de a közeli erdőkből gyűjtött gyümölcsöket és gyógynövényeket is felhasználja ízletes, kézműves szörpjei készítéséhez. Kínálatában megtalálhatóak az olyan klasszikusok, mint a málna-, a meggy-, a cseresznye vagy a bodzavirág szörp, de készít különlegesebb szörpöket is. Utóbbiak közé sorolható a levendula-, a hársfavirág-, a zsálya-, a menta vagy az erdei szederszörp, valamint az egyre többek által kedvelt pitypangszörp is, melyhez kizárólag a növény szirmait használja fel a pásztói termelő. 

A Varsányban tevékenykedő Lehoczki Dávidnak úgynevezett álló méhészete van, azaz fix helyen tartja méheit, melyek így a környékbeli növények virágporát gyűjtik be. Kínálatában szerepel a klasszikus akác-, repce- és napraforgóméz, de készít tavaszi és nyári vegyes virágmézet is. Mindemellett különlegességek is születnek a varsányi méhészetben, ezek közé sorolható a hárs és a vaddohány, valamint Lehoczki Dávid egyik újdonsága, a galagonya méz is.

Levendulás portékák

A Nőtincsi Levendulafarmon számos különféle terméket készítenek az illatos gyógynövényből. Kínálnak többek között orvosi levendulateát, mely nem csak nyugtató hatású, de egyebek mellett segíti az emésztést és erősíti az immunrendszert is. Az édesszájúak szintén megtalálhatják a nekik való finomságokat, hiszen fehércsokoládés bonbon, szörp és aprósütemény is készül a Nőtincsi Levendulafarmon. Mindemellett orvosi levendulaecetet és levendulás fűszersót is kínálnak, de szárítva a növény morzsolt virágzata, illetve akár egy csokornyi levendula is megvásárolható a Vedd a nógrádit! webshopban.

Olajtökmagból készült termékek

A Hekli család már több mint 20 éve foglalkozik olajtökmag termesztéssel, pár éve pedig saját termékeikkel is jelen van a piacon. Hidegen sajtolt tökmagolajuk jelenleg 250 és 500 milliliteres, teljesen natúr, héj nélküli tökmagjuk 500 grammos kiszerelésben elérhető, valamint kínálnak pirított, ízesített, sós és chilis tökmagot is, 100 grammos csomagban. Zsírszegényített tökmaglisztjük felhasználható különböző ételek, sütemények elkészítéséhez, sőt, akár panírozáshoz is, míg tökmagvajukat például sós és édes sütemények töltelékeként, egyéb fűszerekkel ízesítve pedig mártogatósként is fel lehet használni.

Savanyított zöldségek-gyümölcsök

Tomcsi Bácsi Kincsei között több tucat savanyított finomságot találhatnak az érdeklődők. Jancsó Tamás Ponyi-pusztán lévő, a város zajától távol eső üzemében mintegy 35 különféle kézműves, tartósítószertől és látványjavító összetevőktől mentes termék készül. A kínálatban szerepel többek között savanyú káposzta, ecetes almapaprika, csemege cékla, sőt savanyított dinnye és karfiol is. A vevők emellett különféle saláták közül is válogathatnak.

Tüzes szószok és nedűk

A szügyi Palóc Betyár Chili Farm számos különféle, izgalmas ízvilágú chiliszószt kínál a vásárlóknak. Termékeik között mindenki megtalálhatja a neki tetszőt, csemege, enyhén csípős és extrém erős szószokat egyaránt árulnak. A portékák között vannak különlegességek is: az Őszi Álom névre hallgató szósz például őszibarackkal készül, a Tréfás Mézest mustármag, különféle fűszerek és méz színesítik, míg a Sejtelmes Alma a piros gyümölcs mellett gyömbért és szegfűszeget is tartalmaz. Akik szeretik az extrém – nem utolsó sorban pedig könnyfakasztó – ízeket, azoknak a trinidad moruga scorpionból készült Csak, hogy tudjad! fantázianevű szósz lehet az egyik legjobb választást, mely már az extrém erős kategóriába sorolható.

A Márkházi Pálinka hagyománytisztelő csapata a tradíciók megőrzését és a legmodernebb technológiát ötvözve dolgozik a Nógrád megyei főzdében. Italaik között olyan klasszikusokat találni, mint a prémium szilva, körte vagy barackpálinka, de készítenek birs-, Irsai Olivér és meggypálinkát is, néhány terméküket pedig kóser kivitelben is gyártják.

Tehén- és kecsketejből készült sajtok, joghurtok

Csatlakozik a webshophoz a nemti Halda Sajt is, ahol számos különféle sajtot és egyéb finomságot készítenek tehén- és kecsketejből. Kecsketejből főként különböző ízesítésű gomolya sajtok, illetve félkemény sajtok készülnek a Halda műhelyében, míg tehéntejből a gomolyákon túl szalag sajtokat – például parenyicát, mozzarellát és töltött tekercseket –, félkemény és kemény, hosszabb érlelésű sajtokat állítanak elő, de készítenek camembert jellegű, vagy éppen cheddar sajtot is. Mindemellett újdonságként különféle ízesítésű és fajtájú joghurtok is szerepelnek kínálatukban.

Helyi termékek frissen, változatosan

Mivel a Vedd a nógrádit! webáruház kínálatában kistermelőktől származó, kézműves termékek szerepelnek, az árukészlet folyamatosan változhat – emiatt is érdemes folyamatosan figyelemmel követni, látogatni a webshopot. Az aktuálisan elérhető termékeket emellett a szezonalitás is befolyásolja: az egyes évszakokban, illetve a különböző ünnepekhez kapcsolódva más-más termékeket kínálnak majd a helyi termelők. 

További bejegyzések