Hírek

6 tuti tipp, hogy mire használhatjuk a levendulát a háztartásban

A levendula az egyik legnépszerűbb növény, ami nem csoda, hiszen illata bódító, megjelenése pedig káprázatos. Számos kreatív felhasználási módja van, akár a háztartásban is. Most bemutatunk néhány praktikus ötletet:

  1. Molyok ellen: A levendula erős illatának köszönhetően kiváló molyűző. Egyszerűen lógassunk egy szárított levendulacsokrot fejjel lefelé a szekrényben. Ha kevés a hely, akkor áztassunk egy szivacsot vagy vattakorongot levendulaolajba, majd helyezzük a ruhák közé. Ügyeljünk arra, hogy ne használjunk túl sok olajat, mert az erős illatot átadhatja a ruháknak.
  2. Semlegesíti az ecetszagot: Az ecetszagú tisztítószerek hatékonyak, ugyanakkor az intenzív szagtól sokaknak felfordul a gyomra. Próbáljuk ki, hogy néhány levendulaszárat helyezünk az ecet alapú tisztítószeres keverékbe, majd hagyjuk pihenni egy hűvös helyen (például a kamrában) 1-2 hétig. A levendula segít semlegesíteni az ecet szagát, és kellemesebbé teszi a tisztítószert.
  3. Viszketés elleni olaj: A levendulát hosszú ideje használják gyógyító növényként. A levendulaolaj kiválóan alkalmas a szúnyogcsípések enyhítésére. Vásárolhatunk kész levendulaolajat drogériákban, vagy elkészíthetjük saját magunk is: helyezzünk frissen szedett levendulavirágot egy üvegbe, majd töltsük fel olívaolajjal. Hagyjuk állni 24 órán keresztül a napon. Ha nincs lehetőségünk napra tenni, akkor forraljuk fel az olajat a virágokkal.
  4. Vaníliás cukor helyett: Ahogy a vaníliarudat szoktuk por- vagy kristálycukorba tenni, ugyanúgy tehetjük a levendulával is. A friss virágot tegyük a cukorba, és pár nap alatt a cukor átveszi az édeskés illatot. Ezt a cukrot remekül felhasználhatjuk sütéshez és édességekhez.
  5. Konyhai ízesítés: A levendula egyike az eredeti provence-i fűszerkeverék összetevőinek, és kiváló ízesítője lehet húsos ételeknek. Tartsunk otthon szárított és őrölt levendulát, hogy színesíthessük a receptjeinket.

Illatosítás: A levendulát illatosításra is számos módon felhasználhatjuk. Szárítsuk meg a virágokat, majd helyezzük kisebb vászonzsákokba. Az illatos párnácskákat tegyük a lakás különböző pontjaira.  Akár frissítő illatosítót is készíthetünk egy szórófejes üveg segítségével, amelybe víz és frissen szedett levendulaszárak kerülnek.