Amilyen kicsi, olyan hatásos! A tökmag tele van értékes tápanyaggal, amiért érdemes beilleszteni az étrendünkbe! Ráadásul nem is kell vele sokat bajlódni, hiszen rengeteg mindenhez illik, de ha mégsem szeretnénk magként használni, akkor létezik belőle liszt és olaj is!
- Gazdag tápanyagforrás
Nem is képzelnénk, hogy mennyi fontos tápanyag van a tökmagban. Gazdag fehérjében, rostokban, E-vitaminban, magnéziumban, cinkben, és még sok más fontos ásványi anyagban és vitaminban.
- A szív egészségéért
A tökmagok gazdagok egészséges zsírokban, például telítetlen zsírsavakban. Ezek az egészséges zsírok hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségének fenntartásához, és csökkentik a szívbetegség kockázatát.
- Löket az izmoknak
A magnézium kulcsfontosságú ásványi anyag az idegrendszer, az izmok, és a csontok számára. A tökmag magnéziumot is tartalmaz, amely segít fenntartani az izom- és idegműködést, és javítja a csontok egészségét.
- Immunrendszer erősítése
A tökmag cinkben gazdag, amely elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez. Segít megküzdeni a fertőzésekkel és betegségekkel.
- Jó a bőrnek és a hajnak
A tökmagban megtalálható az E-Vitamin, amely antioxidánsként működik és védi a sejteket, valamint hozzájárul az egészséges hajhoz és bőrhöz. Utóbbi rendkívül fontos, hiszen a hideg időjárás szárítja a bőrt, ami berepedezhet.
- Javítja az álmatlanságot
A tökmag triptofánt is tartalmaz, amely segít az elalvásban, illetve annak minőségét is javítja. Vacsorára készítsd el kedvenc salátádat, öntetként pedig tegyél rá tökmagolajat!
7.Hogyan fogyasszunk tökmagot?
A tökmagokat sokféleképpen beilleszthetjük az étrendünkbe. Ehetjük magában, vagy megszórhatjuk vele salátánkat, péksütinket. A tökmagvaj is remek választás, amit kenyérre vagy kekszre kenhetünk. Süteményeinket elkészíthetjük tökmaglisztből is, ami sokkal egészségesebb, mint a búzaliszt.