Hírek

Olaj, vaj és liszt is készül a tökmagból a Hekli család cserhátsurányi gazdaságában

Több mint 20 éve, pár hektárnyi földdel vágott bele az olajtök termesztésébe a cserhátsurányi Hekli család, akik néhány éve már saját termékeikkel is jelen vannak nem csak a megyei, de az országos piacon is. A gazdaságról és az általuk gyártott finomságokról Hekliné Szabó Angelika mesélt.

A család mintegy 20 hektáron termel héjatlan olajtökmagot. Sokáig nagy tételben, alapanyagként árulták a termést, azonban néhány évvel ezelőtt a gyermekek felvetették az ötletet, miszerint saját termékeket is készíthetnének belőle. Így aztán a szükséges gépek és eszközök beszerzése után elkezdtek hidegen sajtolt olajat készíteni. Az előállítás során megőrzik az olaj értékes összetevőit, köztük számos vitamint, zsírsavat és antioxidánst – tudtuk meg. Hidegen sajtolt tökmagolajuk jelenleg 250 és 500 milliliteres, teljesen natúr, héj nélküli tökmagjuk 500 grammos kiszerelésben elérhető, valamint kínálnak pirított, ízesített, sós és chilis tökmagot is,100 grammos csomagban, emellett azonban más finomságok is készülnek gazdaságukban. Zsírszegényített tökmaglisztjük felhasználható különböző ételek, sütemények elkészítéséhez, sőt, akár panírozáshoz is. Mivel a liszt finomságú tökmagőrlemény szénhidráttartalma igen alacsony, akár cukorbetegek vagy fogyókúrázók étrendjébe is beilleszthető – hangsúlyozta Hekliné Szabó Angelika. Különösen népszerű a Hekliék által készített tökmagvaj, melyet például sós és édes sütemények töltelékeként, egyéb fűszerekkel ízesítve pedig mártogatósként is fel lehet használni.